Как да изберем гофретник
Гофретникът е устройство, състоящо се от две работни повърхности с релефно покритие. Тиганите обикновено са изработени от алуминий. За по-лесно готвене са покрити с незалепващо покритие.
За рожден ден на гофретника се смята 24 август 1869 г. На този ден в Ню Йорк е представено първото устройство за приготвяне на вафли.
Гофретниците са добре познати от няколко века. Именно тях бабите на много от нас използваха за приготвяне на тънки вафли, които след това бяха навити в тръба и пълни с кондензирано мляко. През 20 век гофретниците не бяха много популярни, но ерата на блогърите им донесе луда популярност. Днес много медийни личности ги използват, споделяйки снимки на вкусни ястия със своите абонати.
Как да изберем електрическа гофретница: 10 основни критерия
Чугунените гофретници днес не се използват. Съвременните гофретници се захранват от мрежата. Но това не улеснява избора им. Сегашната гама от такива устройства непрекъснато се увеличава. Намирането на „правилния“ модел не е лесно, но ние ще помогнем.
1. Форма на плоча
Когато избирате гофретник, обърнете основно внимание на вида на неговите плочи. Те пряко определят колко дебели ще бъдат гофретите. Плочите се различават по размер и форма на клетките. Те могат да бъдат:
- Плитко. Използва се за приготвяне на италиански вафли. С тяхна помощ получавате хрупкави тънки бисквитки, които можете да навиете на тръбичка докато са горещи и да ги напълните с пълнеж.
- Дълбок. Такива клетки ви позволяват да създавате белгийски, американски, виенски и други „ Instagrammable “ вафли. Готовите бисквити са по-плътни, по-дебели и имат консистенция, подобна на палачинки или палачинки. Може да се използва вместо хляб.
Тези форми за гофрети се доставят с няколко сменяеми повърхности за пържене. Можете да изберете подходящия според настроението и предпочитанията на всеки член на семейството.
2. Функционалност
Гофретникът може да готви само бисквитки с отпечатък върху повърхността. Или може би има допълнителни функции. Многофункционални устройства могат да се използват за приготвяне на:
- вафли,
- храна на скара,
- понички,
- ядки;
- пица;
- сандвичи и др.
Трябва да изберете многофункционални устройства с различни приставки, ако обичате топли сандвичи и месо/зеленчуци на скара, но не планирате да купувате отделно устройство за всяко ястие. Ако вече имате скара и, например, машина за сандвичи, тогава можете да закупите само гофретник.
3. Покритие на плочи за пържене
Панелите за гофретници могат да бъдат тефлонови или керамични. По отношение на основните параметри и двата варианта са еднакви. Тестото не залепва нито за тефлон, нито за керамика. И двете покрития осигуряват равномерно нагряване. Единствената разлика е цената и лекотата на използване:
- Тефлонът е по-евтин, но не е устойчив на механично натоварване (за да обърнете или извадите вафлата, трябва да използвате силиконова или дървена шпатула);
- Керамиката е по-скъпа и устойчива на надраскване и други механични натоварвания, но е податлива на резки температурни промени и силни удари.
4. Допълнителни функции
Гофретниците също понякога са оборудвани с:
- таймер (отброява времето за готвене, удобно, ако нещо постоянно гори или се оказва сурово);
- дисплей (показва информация за температурата на нагряване, времето за готвене);
- въртящ се механизъм (позволява по-равномерно разпределяне на тестото върху повърхността).
Колкото повече допълнителни функции, толкова по-лесно е да готвите. Но ще трябва да платите повече за функционално устройство.
Купи сега, плати после с Mokka
5.Мощност
Мощността на гофретника определя колко време ще се пекат бисквитките. Колкото по-високо е, толкова по-бързо ще получите готовото ястие, но също така ще плащате повече за електроенергия (мощните устройства консумират повече електроенергия). При гофретниците мощността варира от 450 до 1600 W.
За ежедневна домашна употреба в стандартно семейство (3-5 души) е достатъчна гофретница с мощност 700-1000 W. По-мощните модели са подходящи само когато е необходимо да се изпекат голям брой вафли за кратко време. Използват се или за търговски цели (кафенета, кафенета) или за големи семейства. Гофретниците с мощност до 700 W също ще бъдат от значение за любителите на самостоятелната закуска или двойки, които предпочитат да ядат 1-2 вафли сутрин.
6. Материал на корпуса
Пластмасовите гофретници се считат за бюджетен вариант. Такива устройства са доста леки, което прави използването им много по-лесно. Недостатъкът на пластмасата е нейната крехкост. Първо, материалът се износва доста бързо. И второ, той е подложен на механично напрежение.
Гофретниците с метален корпус са по-скъпи. Последният може да бъде изработен от неръждаема стомана или чугун. Теглото на такива устройства е по-голямо. Но устойчивостта на външни влияния също е по-висока.
Комбинираните модели се считат за универсални. В този случай основата е изработена от метал, а останалите части са изработени от пластмаса. Те са издръжливи и евтини.
Също така при избора на материал за корпуса е важно да се вземе предвид наличието на топлоизолационно покритие. Препоръчително е да изберете устройство, което е изолирало не само основата, но и дръжките.
7. Сигурност
Когато избирате гофретник, не забравяйте да обърнете внимание на дръжките и дъното му. Първите трябва да бъдат или гумирани, или топлоизолирани. В противен случай съществува голям риск от изгаряне. Дъното на устройството трябва да е стабилно. Най-препоръчителни са моделите с гумирана долна основа. Такива устройства са добре фиксирани на всяка повърхност.
8. Регулиране на температурата
Стандартните гофретници се нагряват от електрическата мрежа и поддържат постигнатата температура по време на готвене. Но днес можете да закупите и модели с температурен контролер. Удобно е, защото ви позволява да контролирате вида на готовите печива:
- висока температура: по-бързо готвене и по-хрупкави бисквитки;
- ниска температура: по-дълго време за готвене и меки, топящи се в устата бисквитки.
Моделите с термостат са по-скъпи. Логично е да ги купите, ако планирате да експериментирате с приготвянето на вафли.
9. Брой порции
Броят на секциите в гофретника трябва да бъде избран въз основа на обема на очакваните ястия. Ако имате малко семейство, ще ви бъде достатъчен уред за 2 порции. За 15-20 минути върху него можете да сготвите 4 пълни гофрети. Ако семейството ви е голямо, тогава изберете гофретник за 4 вафли.
Отделно си струва да споменем „детските“ гофретници. Това са устройства, в които вместо обичайните форми (с вдлъбнатини за вафлен печат) се поставят оригинални секции. Например лица на животни или числа. Броят на формите в комплекта е от 5 до 10.
10. Производител
Сред най-популярните производители на гофретници са:
- Tefal,
- Kitfort,
- Polaris,
- Philips,
- Clatronic,
- Russell Hobbs.
Заключение
Желаем ви да намерите страхотен вариант за гофретник и да се наслаждавате на вкусни ястия всеки ден.