Как да изберем кухненски чопър
Разбъркването на бяло вино в бешамел или късането на листа за салата е приятно, но кълцането на зеленчуци или месо понякога става досадно. В тези ситуации шредерът се превръща в животоспасяващо устройство в домакинството.
Видове шредери
Мелница или минишредер
Това е малко, компактно устройство, което се използва за фино нарязване на твърди зеленчуци, плодове, ядки и др. Има хранителен капацитет, ниска мощност и малък размер.
Класически електрически чопър
Този тип шредер може да реже много и дълго време, като има няколко приставки за различни видове работа. Вътре има въртящи се ножове, с които се нарязва. Страхотен за нарязване на плодове, зеленчуци и месо, може да се използва за приготвяне на смутита, коктейли и други напитки. Но не е много ефективен за нарязване: парчетата излизат с различни размери.
Мултикутър или резачка за зеленчуци
Използва се за нарязване на зеленчуци и други храни: нарязва, нарязва, смила и настъргва. Комплектът обикновено включва много сменяеми приставки, които регулират размера и формата на нарязаната храна.
Механичен шредер
Това е устройство, което се използва за смилане на храна чрез ръчна система за задвижване, която изисква да завъртите дръжката. Може да се използва за смилане на месо, риба, зеленчуци, плодове и др.
Блендер – Чопър
Съчетава функциите на блендер и чопър. Освен за смилане на храна, може да се използва за приготвяне на смутита, пюрета, сосове и други течности.
Защо ви е нужен кухненски чопър?
Кухненският чопър е удобен инструмент, който значително улеснява домакинската работа и спестява време. Нека изброим предимствата:
- бърза обработка на храна : може да помогне за бързо нарязване на зеленчуци, плодове, месо, ядки, билки и други съставки за готвене;
- спестяване на време : намалява времето, прекарано в готвене;
- по-малко отпадъци : блендерът смила дори това, което изхвърляме.
- лекота на използване : всеки, който знае да не пъха пръстите си във включен хеликоптер, може да се справи и не го прави.
- удобства : спестява място в кухнята, може да замени няколко други кухненски инструмента, като слайсер, ренде или миксер;
- сложни ястия : с помощта на чопър можете да приготвите по-разнообразни ястия, които не са били налични поради дългия подготвителен процес.
Плащай на части по всеки повод
Как работи кухненският чопър?
Тук ще говорим за класическите електрически опции, те се наричат също чопъри. От какво се състои:
- кадър;
- контейнер;
- остриета.
Кадър
Основният елемент на шредера, в който е вграден двигателят и където са разположени останалите части на устройството. Много хора предпочитат пластмасови шредери, те са по-леки и по-удобни.
Има и модели с метален корпус, той е по-здрав, но по-тежък и по-скъп. Понякога те правят хибридни версии, така че да остане едновременно издръжлив и лек. Но това не е най-важното в един шредер. Но двигателят – да.
Мотор
Това е основният елемент, който задвижва лопатките на устройството. Мощността на двигателя е основната характеристика на устройството, от което зависи качеството на неговата работа. И моторът не трябва да е много шумен, в противен случай ще се уморите, преди да сготвите храната. В света има толкова много шум, че ушите ви трябва да си починат.
Остриета
Това е основният елемент, който се използва за смилане. Те се намират вътре в купата и се задвижват от мотор. Остриетата, изработени от нискокачествен материал, бързо ще станат тъпи.
Бутони за управление
Шредерът може да има един или повече контролни бутона, които ви позволяват да включвате или изключвате двигателя, да регулирате скоростта на ножа и т.н. Най-бюджетните модели обикновено изобщо нямат бутони и работят с натискане на капака на устройството.
Допълнителни приставки
Някои модели мелачки може да се доставят с допълнителни приставки, като ренде или сокоизстисквачка.
Как да изберем правилния шредер
Когато решавате кой чопър да изберете за вашата кухня, трябва да помислите за:
- мощност;
- обем на контейнера;
- наличие на дюзи;
- материал на острието;
- управление, скорост и режими;
- размери и дизайн;
- цена;
- марка.
Мощност
Ако планирате да го използвате за нарязване на големи парчета месо или твърди ядки, може да ви е необходим уред с по-висока мощност. Ако режете меки плодове и зеленчуци, можете да се справите с по-малко мощен модел. Средно варира от 200 до 500 W.
Също така вероятно ще има увеличение на размера и теглото, така че помислете за тези опции, ако кухненското ви пространство е ограничено.
Като цяло, изборът на мощността на вашия кухненски чопър зависи от вашите лични нужди и предпочитания. Въпреки това, в повечето случаи моделите с мощност от 400 до 500 W са подходящи за бързо и ефективно обработване на храна.
Режими и скорост
Бюджетните модели имат само една скорост, често дори няма никакви бутони на тялото, а шредерът се включва чрез натискане на капака му. Благодарение на такъв прост дизайн, устройството е лесно за използване.
По-скъпите устройства могат да имат 2-3 скорости. Чопъри с импулсен режим, например, ви позволяват да наблюдавате по-добре процеса, можете да контролирате степента на рязане на продуктите. Много хора използват този режим за раздробяване на лед.
Турбо режимът е подходящ, ако трябва бързо да ги смелите напълно на пюре.
Обем на купата
Капацитетът на контейнера определя колко продукта можете да обработвате едновременно. Мелниците и минимелниците имат минимален резервоар от 30-300 ml. А класическите модели са от 0,5 до 3 литра.
За самотни хора, които са свикнали да готвят само за себе си, купа от 400-500 мл ще бъде достатъчна. Най-често срещаният обем, предназначен за семейство, е около 1 литър. Разбира се, това е важно само за класическите модели; ренде или блендер могат да се справят добре с всеки контейнер.
Материал на острието
Остриетата могат да бъдат изработени от неръждаема стомана или различни видове пластмаса. Неръждаемата стомана е по-здрава и издръжлива. Трудно е да определите качеството му сами, така че трябва да разчитате на прегледи и репутация на марката.
Материал на купата
Обикновено самият чопър е пластмасов, само материалът на купата се различава:
- пластмаса;
- стъклена чаша;
- метал.
Всъщност няма значение от какъв материал е направен; пластмасата тежи по-малко, но се надрасква и стъклото може да се счупи. По правило производителите не продават купи отделно за своите модели, така че ако го счупите, ще трябва да си купите ново устройство. Често обаче се избира стъкло, защото през него можете да видите как протича процесът на превръщане на всичко в пюре.
Дюзи
Преди да изберете чопър, помислете какви продукти най-често ще кълцате с него, това ще ви помогне да избегнете допълнителни приставки и да спестите пари. Ето някои от най-често срещаните прикачени файлове:
- остриета за рязане: използвани за рязане на зеленчуци, плодове и други съставки на малки парчета, могат да имат различни форми, като кръгли или кръстовидни, за да осигурят оптимални резултати за всеки продукт;
- остриета за нарязване: тази приставка е предназначена за нарязване на зеленчуци и плодове на еднакви филийки или филийки, обикновено има регулируема дебелина на рязане, така че да можете да режете храна до желания размер;
- остриета за ренде: използвайте ги за бързо и лесно настъргване на зеленчуци, плодове и сирене. Имат различна дебелина, в зависимост от това какво точно трябва да се втрие;
- приставка за месомелачка: може да се използва за смилане на месо, риба и други продукти за получаване на кайма или пастет;
- приставка за тесто: можете да я използвате за бързо и лесно замесване на тесто за печене;
- цитрусов сок: използва се за извличане на сок от цитрусови плодове като лимони, портокали или грейпфрути.
Заключение
Чопърът е удобен и полезен уред за дома, с него можете бързо и с удоволствие да приготвите дори сложни ястия. Сега, след като прочетохте нашата статия, можете да изберете това уникално устройство за нарязване с още по-голям опит.