Как да изберем нож
Един от най-важните уреди във всяка кухня са кухненските ножове. Правилно избраният нож влияе върху скоростта на готвене, както и върху качеството на приготвените ястия. Днес можете да намерите много опции за такива продукти, които се различават както по форма, така и по предназначение, поради което изборът на добър кухненски нож може да бъде доста труден. За да улесните задачата, тази статия предоставя полезни съвети за избора на този кухненски уред.
Какво да търсите при избора на нож
За професионалните готвачи изборът на кухненски нож е истинска наука, със собствена терминология, правила и тайни. Подходящият продукт е незаменим елемент за специалистите. Въпреки че не е необходимо да имате специални познания, за да купите нож за дома си, във всеки случай всеки трябва да знае какво да търси. Така че, нека се задълбочим в този въпрос и да разгледаме всеки аспект по-подробно.
Материал на острието
Съвременните ножове имат остриета, изработени от различни материали. Този параметър засяга не само външния вид, но и техните характеристики. Нека разгледаме по-подробно най-популярните опции.
Дамаска стомана
Дамаската стомана е направена от няколко слоя метал, съдържащи различни количества въглерод. Благодарение на използването на слоеве с различно качество и цвят, острието става гъвкаво, издръжливо и има интересна шарка.
Керамика
Керамиката (цирконий) се използва за направата на ножове от 80-те години. Остриетата на такива устройства са тънки и много остри. В същото време те не са подложени на окисляване, не се страхуват от драскотини и са лесни за грижа. За съжаление, керамичните ножове не могат да се нарекат гъвкави, те са доста крехки и чувствителни към механични натоварвания.
Неръждаема стомана
Неръждаемата стомана е най-често използваният материал за направата на кухненски ножове. За да придаде на стоманата антикорозионни свойства, към нейния състав се добавя хром. При производството на кухненски ножове се използват различни видове неръждаема стомана, но най-популярната е стоманата AISI 420 с твърдост 53 HRC. В повечето случаи можете да намерите надписа Stainless върху острието Стомана – обща маркировка на неръждаема стомана.
Повечето кухненски ножове са изработени от стоманена ламарина чрез щамповане. След щампата излиза завършената форма на острието, което с помощта на термична обработка достига необходимото ниво на твърдост.
Кован нож се създава с помощта на дебело парче детайл. Металът постепенно се сплесква, придавайки на продукта желаната форма. Металът също е направен по-плътен, което увеличава неговата здравина.
Предназначение на ножа
Преди да изберете нож, трябва да определите целта на неговото използване, тъй като всяко устройство е предназначено за конкретна задача, например за рязане на месо, за белене на зеленчуци и плодове, нарязване и т.н. Ето основните опции за ножове за тяхното предназначение.
- Универсалните ножове изпълняват функциите на няколко устройства наведнъж. Подходящи са както за зеленчуци и плодове, така и за месо.
- Нарязването на зеленчуци/плодове може да се извършва както със специализирани ножове за зеленчуци, така и с универсални. Готвачите могат да използват сантоку, готварски нож и накири.
- За рязане/кланене на риба или месо се използват няколко вида ножове: рязане, филетиране, обезкостяване.
- В случай на насипни храни (сирена, печива, зеленчуци и др.) могат да се използват ножове за помощ, зеленчуци или сирене. Много специалисти използват за тези цели нож Янагиба.
- Можете да направите резени с помощта на накири или слайсери.
- Нарязването на храна става с помощта на брадвичка, но са подходящи и следните варианти на ножове: сантоку, нож за готвач, нож за обезкостяване или нож за нарязване.
Купи сега, плати после с Mokka
Тип нож
Днес можете да намерите много видове ножове, които се различават главно по предназначение.
Ножове за готвач или готвач
Ножът за готвач или готварският нож е масивно устройство с големи размери. С него можете да извършвате почти всички видове работа, от почистване или кълцане до кълцане или кълцане. Подходящ е за работа с месо, зеленчуци/плодове или други продукти. Ножът за готвач, заедно с ножовете за помощ и за зеленчуци, е включен в основния комплект „Chef’s Trio“.
Един от популярните видове ножове за готвач е ножът Santoku. Има широко острие със заоблен гръб.
Универсални ножове
Най-популярният модел е универсалният нож. Подходящ е за различни задачи в кухнята, но за да създадете по-добри ястия, е по-добре да дадете предпочитание на специализирани уреди.
Ножове и резачки за зеленчуци
Когато изберете нож за зеленчуци с острие до 10 см, ще бъде удобно да белите различни зеленчуци: чушки, картофи, лук и др. Ако използвате нож за рязане, можете да направите тънки филийки. Характерна особеност на този инструмент е дългото тясно острие (20-35 см) със заострен връх.
Ножове за дърворезба
Карвинг ножовете са подходящи за работа с месни продукти. Такива продукти използват дълго, заострено острие, благодарение на което можете лесно да режете месо, създавайки равномерни резени с подходяща дебелина.
Ножове за обезкостяване
за обезкостяване се използва за отделяне на животинско месо (птици, копитни и др.) от кожа, кости, хрущяли и други части. Устройството има тясно острие (дължина 13-21 см) с остър връх. Въпреки че ножът за обезкостяване е по-къс от ножа за филета, той може да се използва и за приготвяне на малки филета от риба и месо.
Назъбени ножове
Назъбените ножове се отличават с режещия си ръб, който има форма на трион или вълнообразни зъби, разположени от едната страна. Такива устройства са чудесни за нарязване на хляб, пържено месо или домати.
Ножове за хляб
Ножът за хляб е един от видовете назъбени ножове. Подходящ за нарязване на меки печива. Благодарение на режещия ръб можете лесно да прорежете твърдата кора, без да отстранявате пулпата. Дължината на острието на ножа може да достигне до 30 см и зависи от големината на хляба.
Накири
Накири е кухненски нож, популярен сред японските готвачи. Има широко едностранно заточване. Дължината на устройството е от 15 до 18 см, а ширината е 5-6 см. Както при сантоку, накирито няма точка. В този случай спускането на приклада е перпендикулярно на острието, създавайки широк разрез. Такива остриета имат специално име „тъп връх“ или Blunt Tip. Накири е подходящ за нарязване на зеленчуци и билки. Има много тънък режещ ръб, който е подходящ за продукти с мека структура. Те не трябва да режат риба, месо и други храни с висока плътност.
Ножове за филета
Ножът за филе е устройство, което има много тънко, дълго и гъвкаво острие. Подходящ е за създаване на месни и рибни филета, както и за отстраняване на кожата. Дължината на острието на такъв продукт може да достигне до 35 см.
Ножове за сирене
За работа със сирена се използва нож за сирене. Стандартният инструмент е нож за рязане, проектиран специално за сирене. В същото време на пазара можете да намерите други варианти на ножове за сирене, които са подходящи за рязане както на меки, така и на твърди видове продукти.
Янагиба
Нож янагиба, който е с форма на меч, е подходящ за създаване на тънки, нежни рибни филета. Острието на такова устройство е дълго (20-32 см) и широко (18-32 см). Режещият ръб е заточен от едната страна, както и бъчвовидна дръжка и обемен гръб.
Ножове за домати
При ножовете за домати те се характеризират с тясно острие с назъбено заточване. Благодарение на тънките зъбци можете лесно да врежете кожата на зеленчука, без да го смачквате. Този нож е подходящ и за рязане на цитрусови плодове.
Ножове за авокадо
Ножът за авокадо е подходящ за няколко операции: с помощта на къса шарнирна част плодът се разделя на 2 части, назъбената среда ви позволява да се отървете от костилката, а дръжката нарязва месото на плода на равни резени.
Брадвички
Брадвичката обикновено има широко и дебело острие, което е подходящо за нарязване на замразени храни (риба и месо), както и кости.
Материал на дръжката
Дръжката, заедно с острието, е важен параметър при избора на нож. Тя трябва да е удобна и с високо качество. Важно е дръжката да осигурява комфорт при готвене, да е здрава и издръжлива. При производството на ножове се използват различни материали, които могат да бъдат разделени на категории.
Редовно и стабилизирано дърво
Стандартният материал, използван при производството на дръжки, е дърво. Такива продукти са леки, имат добра здравина и са устойчиви на температурни промени. Най-често те са създадени от няколко дървени плочи, свързани с нитове.
В същото време дървените дръжки не са особено устойчиви на износване. Поради влакнестата си структура, те не се справят добре с влагата. Ако не се поддържа правилно, дръжката може да мухляса с времето. За да се предотврати това, дървените дръжки се подлагат на допълнителна обработка. Стабилизираното дърво е консервиран материал: от него се отстранява въздух, след което се изпомпва полимеризираща течност. Това дава възможност за постигане на повишена устойчивост на износване и повишаване на устойчивостта на влага.
Един вид стабилизирана дървесина е пакка. Pakka се състои от няколко слоя пластмаса, изработени от ценни дървени плочи, които са били предварително импрегнирани и залепени с фенолна смола.
Пластмаса
Следващата категория материали, от които се правят дръжките на ножовете, е пластмаса. Този материал е лесен за работа, защото лесно приема всякаква форма, текстура и цвят. Въпреки че е по-малко издръжлив материал от стоманата, той не е лишен от предимства, включително лекота, химическа инертност, устойчивост на влага и лесна поддръжка.
От всички видове пластмаса има няколко популярни опции: ABS пластмаса, полиоксиметилен, полипропилен и др. Всяка опция има свои собствени положителни характеристики, например хигиена, устойчивост на удар, способност да издържа на високи температури и др.
Един от изключителните видове огнеупорна пластмаса е бакелитът. Този материал е много издръжлив и лек и може да издържа на температури до 300 °C.
Композитни материали
В случай на композитен материал, той използва различни компоненти, всеки от които е надарен със специални свойства. В крайна сметка този материал създава удобни дръжки, удобни за хващане и много издръжливи. Един от популярните видове композитни материали е фибростъклото.
Обикновена и неръждаема стомана
Дръжките от обикновена или неръждаема стомана са най-хигиенични. Имат добра издръжливост, лесно се справят с падания и удари, а също така са лесни за поддръжка. За съжаление стоманените дръжки лесно се изплъзват, когато ръцете ви са мокри.
Въпреки това, благодарение на използването на термопластични и обикновени гумени вложки, този недостатък може да бъде елиминиран: често дръжките също са покрити със специално силиконово съединение. В пластмасовите дръжки се използват и гумени вложки.
Плащай на части по всеки повод
Заключение
Изборът на кухненски нож е труден процес, който изисква внимание и отговорност от купувача. Ако диетата се състои основно от зеленчуци и плодове, най-добре е да се даде предпочитание на устройства за рязане на зеленчуци и плодове. Моделите за рязане, филетиране или обезкостяване са подходящи за рязане и нарязване на риба или месо.
Ако не искате редовно да точите ножовете си, по-добре е да изберете керамични продукти. За да получите гаранция за издръжливост, струва си да закупите уреди от неръждаема стомана. Кухненските брадви са много подходящи за работа със замразено месо. В края на деня, ако искате нужния минимум за готвене, най-добрият ви залог е да си купите основен комплект ножове от 3 части. Можете също така да се обърнете към специални рейтинги, където се събират най-добрите опции за ножове – това ще ви позволи да изберете най-подходящия вариант за себе си.