Как да изберем тиган
Днес нито една домакиня не може без такъв важен предмет в кухнята като тиган. Можете да го използвате за приготвяне на огромен брой ястия, така че е важно да имате няколко подобни продукта наведнъж. Ако не знаете как да изберете добър тиган, тогава този материал е за вас.
Съвети за избор на тиган
Когато става въпрос за тигани, високата цена не е гаранция за качество на продукта. В този случай е важно да обърнете внимание на няколко важни точки, които ви позволяват да изберете най-добрия продукт. За да улесните нещата, по-долу са някои основни съвети за избор на правилния тиган, който е надежден и издръжлив.
Видове тигани на базата на ястия
На първо място, важно е да разберете за каква цел е необходим тиган, защото един вид продукт е подходящ за палачинки или пържоли, а друг е подходящ за бъркани яйца или зеленчукова яхния. Ето основните видове тигани на базата на ястия:
- Универсален. Тиган, подходящ за ежедневна употреба. На пазара можете да намерите устройства с различни дълбочини и диаметри, така че да изберете нещо за себе си ще бъде доста лесно.
- Мангал. Това е универсален продукт с удебелено дъно и високи стени. Такива тигани са идеални за задушаване на ястия и печене във фурната. Модифицираните размери осигуряват равномерно разпределение на топлината, което предпазва храната от изгаряне.
- Скара. Този тип съдове за готвене се различават от традиционните тигани, тъй като имат оребрено дъно. Значително предимство на тези продукти е възможността за готвене на храна с минимално количество масло.
- Уок. Този тип съдове за готвене имат малко дъно, което се разширява нагоре. Може да се използва за бързо пържене и задушаване на зеленчуци. Процесът на готвене в тиган от този тип е значително намален, като същевременно се запазват полезните свойства на продуктите.
- Уред за палачинки. Тигани с ниски страни, осигуряващи по-удобно разпределение на тестото. Те са добър избор за приготвяне на палачинки, чийзкейкове и палачинки.
- Тенджера. Съд за готвене, който прилича едновременно на тиган и тенджера, има дебело дъно и високи стени, така че е чудесен за приготвяне на конфитюри и сосове.
Тип плоча
При избора на подходящ тиган този параметър е от решаващо значение, тъй като продуктът трябва да е съвместим с печката. Ето какво е важно да знаете:
- Когато готвите на газова печка, е необходимо да използвате тиган с дебелина на дъното над 5 мм, тъй като по-тънките модели бързо ще се провалят.
- В случай на електрическа печка можете да прибягвате до използването на всякакви съдове за готвене с плоско дъно, но алуминиевите модели няма да бъдат най-добрият вариант, тъй като те се характеризират със загуба на форма при излагане на високи температури.
- При използване на стъклокерамична печка е важно да изберете продукти с гладко, тъмно или матово дъно. Ако няма покритие, такива съдове бързо ще станат неизползваеми.
- При готвене на индукционен котлон тиганите с феромагнитно дъно са най-добрият избор. Когато избирате такъв съд за готвене, е важно да погледнете етикета му.
Химилка
Важно е дръжката да може да издържи тежестта на напълнения тиган, докато не трябва да се плъзга в ръката. Най-често можете да намерите следните продукти:
- Актьорски състав. Изработен като едно цяло с тиган и се използва с тежки съдове за готвене. За да предотвратите изгаряне, е по-добре да дадете предпочитание на модели, оборудвани с термично изолирана дръжка.
- Сгъваема. Удобна опция, която ви позволява просто да премахнете дръжката под дъното, но е краткотрайна.
- Подвижен. Това е най-практичният и удобен вариант. Ако трябва да поставите такива съдове във фурната, просто махнете дръжката; за да я свалите, просто трябва да я прикрепите обратно.
Наслади се, плати на части с Mokka
Капак
В случай на капак, той не винаги е включен в комплекта, така че е важно да се съсредоточите върху избора на правилния продукт. На пазара могат да бъдат намерени следните опции:
- Стъклена чаша. Това е класически модел, който е подходящ за използване във фурна. Лесно се почиства и не се страхува от падания, а топлоустойчивото стъкло не се счупва толкова лесно.
- Стомана. Издръжлив вариант, който обаче запазва топлината само за кратко време и почистването му създава известни проблеми.
- Излято желязо. Капак, който може да се нарече вечен. Той е доста издръжлив, запазва топлината добре и може да се използва върху различни видове котлони. Недостатъците включват склонността към корозия, както и голямото тегло.
- Силикон. Може да се нарече нов сорт. Той е безопасен, не е подложен на топлина и запазва топлината добре. В същото време е лесно да се надраска.
Важно е да имате предвид, че дръжката на капака е най-уязвимото място в продукта. В случай на пластмасова дръжка, тя е лека и не се нагрява, но в същото време се счита за краткотрайна. Стоманеният модел има дълъг експлоатационен живот, но може да причини изгаряния, ако няма топлоустойчива облицовка.
Избор на тиган въз основа на основния материал
- Излято желязо. Те са най-добрите тигани за газови котлони, но стават и за фурна. В тях можете да готвите палачинки, месо, зеленчуци и други храни. Такива продукти се отличават със способността си да издържат на високи температури, докато са тежки и податливи на корозия.
- Неръждаема стомана. Материалът не е подложен на корозия и също така не съдържа вредни химикали. вещества. Когато купувате такива модели, трябва да изберете комбинирани опции, където долният слой е направен от алуминий. Тези тигани ви позволяват да постигнете равномерно нагряване.
- Мед. Отличава се със способността си незабавно да се нагрява, но при продължителен контакт продуктите с мастни киселини се окисляват и могат да причинят вреда на здравето. За да се предотврати това, когато се правят медни съдове, те се покриват с хранителен калай.
- Алуминий. Продуктите се отличават с ниско тегло, ниска цена и бързо нагряване. Въпреки това, те са склонни към деформация, когато са изложени на високи температури. Предназначен за бързо пържене или затопляне на храна. Важно е да се разбере, че металът реагира с киселини, така че е по-добре да избягвате готвенето на ястия в такива съдове, които използват оцет, лимонов сок или доматено пюре. Съхраняването на храна в такъв тиган не е най-добрият вариант.
Диаметър
Можете да разберете диаметъра на тигана, като погледнете етикета. Най-често в магазините можете да намерите продукти с размери 18-28 см, но има и модели до 32 см.
Диаметър от 18-20 см е достатъчен за готвене на 1 човек. Добър вариант за няколко души са моделите с размери 22 см. Ако семейството е от 3 или 4 души, по-добре е да гледате продукти с диаметър 24 и 26 см да гледате към съдове с диаметър 28 и 32 см.
В допълнение към диаметъра е важно да се вземе предвид диаметърът на горелката. Ако тиган с голям диаметър се постави върху малка горелка, загряването ще отнеме твърде много време.
Купи сега, плати после с Mokka
Материал за покритие
Ако не знаете как да изберете тиган, имайте предвид, че материалът за покритие играе решаваща роля при избора на добри съдове за готвене. На пазара има опции, направени от тефлон , керамика, мрамор, чугун и др. Така че, нека да разгледаме най-често срещаните опции.
- Тефлоновото покритие (политетрафлуоретилен) се счита за най-популярно. Осигурява леко тегло на продукта, лесна грижа и възможност за готвене без използване на масло. Такива ястия обаче не трябва да се нагряват твърде много, тъй като при излагане на високи температури могат да отделят канцерогенни токсични вещества. Също така е неприемливо да го ударите с остри предмети.
- Керамичното покритие е незалепващо покритие, направено от нанокомпозитен полимер , съдържащ пясъчни наночастици. Такива продукти могат да се използват за готвене с минимално количество масло и не отделят вредни вещества. Лекото тегло също е тяхно предимство. Недостатъците включват страх от механични повреди, измиване в съдомиялна машина, излагане на алкали и др.
- Мраморното покритие е незалепващо тефлоново покритие с мраморни стърготини. Предимствата включват равномерно, бързо нагряване и бавно охлаждане. В допълнение, такива тигани не се страхуват от температурни промени и механични натоварвания. Цените на продукти от този тип могат да варират от малки до много скъпи модели. Най-често такива съдове се продават без капак.
- Титанови, диамантени, гранитни покрития са нанокомпозитни покрития, които се отличават със своята надеждност. Освен това такива продукти са най-скъпите. Такива тигани се нагряват бързо и равномерно, те са устойчиви на износване и не се страхуват от механични повреди. Други предимства включват безопасност за здравето, лека лекота и липса на необходимост от използване на големи количества масло.
Заключение
Изборът на подходящ тиган не е лесна задача, изисква компетентен подход и разбиране на основните точки, на които трябва да обърнете внимание. Важно е да изберете съдове за готвене въз основа на вида на печката и размера на горелката. Също така си струва да се вземат предвид цената, експлоатационните характеристики и експлоатационният живот. При моделите от чугун те са тежки, но се отличават със своята надеждност и издръжливост, докато алуминиевите могат да се похвалят с лекота и ниска цена, но са краткотрайни.
Най-добре е да изберете съдове с дебело дъно и удобна дръжка. Също така е важно капакът да пасне правилно. Когато купувате, обърнете специално внимание на състоянието на тигана, не трябва да има чипове, драскотини или други повреди.